Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Két kezükben bíznak a gyerekbű
  2008-01-15 12:01:19, kedd
 
  Két kezükben bíznak a gyerekbűnözők

2008. Január 15. 11:34
(A gyerekbűnözést nem lehet retorziókkal megakadályozni - vélik a széplelkek)

Dr. Gergely Zsófia

A hivatalos adatok alapján a mai gyerekek nem erőszakosabbak, nem követnek el több bűncselekményt, azt viszont a megkérdezett szakértők is meglepőnek tartják, mennyire elfogadott a gyerekek körében, ha valaki erőszakosan érvényesül. Magyarországon jelenleg nincsenek olyan speciális szabályok, amik segítségével a problémát kezelni lehetne. A helyzetet súlyosbítja az is, hogy nagyon sok esetben nem is derül ki, ha tilosban jár egy kisiskolás.

Nem tudnak mit kezdeni a jelenlegi igazságszolgáltatási rendszerben a Blaha Lujza téri késeléshez hasonló esetekkel. A Blahán egy 12 éves gyerek követett el súlyos, élet elleni bűncselekményt - megkéselt egy 15 éves fiút -, a jelenlegi büntetőjogi szabályok szerint azonban a 14. életévét be nem töltött, vagyis gyermekkorú személyek nem büntethetőek. Ez a korhatár beleillik az európai átlagba, hiszen a legtöbb országban 14-16 év a büntethetőség határa. Ritka kivétel Svájc, ahol a büntethetőségi határ sokáig 7 év volt, de nemrég felemelték 10 évre.

A büntethetőségi korhatár leszállítása semmit sem oldana meg önmagában Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője szerint. "Mindig lehetne lejjebb menni, hiszen volt már hatéves elkövető is" - mondta a bíró, aki tagja az igazságügyi minisztérium új büntetőjogi kódexen dolgozó szakmai bizottságának. Gönczöl Katalin kriminológus, a munkacsoport egy másik tagja vasárnap este beszélt arról, hogy terveik szerint a jövőben más büntető szabályok vonatkoznának a nem felnőtt elkövetőkre, és speciálisan az ő ügyeikre szakosodott ügyészségre, bíróságra is szükség lenne.

Felnőtt, mire elítélték
Frech Ágnes szerint az egyik körvonalazódó koncepció ennek ellenére az, hogy egyes súlyos bűncselekményeknél leszállítanák 12 évre a büntethetőség határát. Kötelezően előírnák, hogy minden konkrét esetben külön meg kell vizsgálni az úgynevezett belátási képességet, vagyis egyedileg ítélnék meg a szakemberek, a gyerek mennyire volt tudatában, hogy bűnt követ el. Összetett, nem pusztán orvosi vizsgálatról lenne szó - mondta Frech -, mert hiába igaz, hogy napjainkban a gyerekek biológiai érése felgyorsult, szociálisan sokszor ettől le vannak maradva.
A gyerekbűnözést nem lehet retorziókkal megakadályozni, sőt, jelenleg éppen az jelenti a problémát, hogy a 14. és 18. év közötti fiatalkorúak bűncselekményeire vonatkozó szabályok nagyon is hasonlóak a felnőttekre vonatkozó normákhoz, pedig nemzetközi alapelv, hogy esetükben nevelő jellegű, enyhébb büntetéseket kell alkalmazni. Frech Ágnes szerint sem jó a jelenlegi rendszer, amelyben a bíróság, ügyészség ömlesztve foglalkozik az ilyen esetekkel is, nincsenek a fiatalkorúak bűnelkövetéseire szakosodott szervek. Ez sokszor időveszteséggel is jár, előfordult, hogy egy gyerek 14 évesen elkövetett egy bűncselekményt, de nagykorú lett, mire lezárták az ügyet.

"Ki van jelölve az útja"
Bár nagyobb médiafigyelmet, és így nyilvánosságot kapnak a hasonló esetek, Frech Ágnes szerint nem nőtt a 14 év alattiak körében a bűnözés. Az elmúlt öt évben 4000 gyerekkorú követett el kisebb-nagyobb bűncselekményt, ez az összes gyerek 2-2,5 ezreléke - tette hozzá. A büntető kollégium vezetője szerint - aki 1974 óta tárgyal fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeket - a fiatalok bűnözését megelőzni kellene, mégpedig a gyermekvédelmi szakemberek bevonásával, segítségével. "Az elszegényedés, a kilátástalanság vezet ide, ha egy rossz családi háttérrel, vagy mondjuk alkoholista szülőkkel rendelkező gyerek nem kap segítséget, akkor ki van jelölve az útja" - mondta. Szerinte a sok más államban már bevált közösségi szankciók jelentenék a megoldást, ha a gyereken különféle csoportfoglalkozásokkal, pedagógiai módszerekkel segítenének. Ha más megoldás nincs, akkor akár azon az áron, hogy kiemelik a családi környezetből.

1988-ban szüntették meg a fővárosban működő ifjúságvédelmi osztályt azzal, hogy nincs szükség rá, pedig ennek - a gyerekek elleni bűnesetek felderítése mellett - éppen az volt a fő feladata, hogy megelőzze a gyerekbűnözést - mondta Németh Zsolt kriminológus, az osztály korábbi munkatársa. Szerinte hatékonyan dolgoztak, mert csak úgy lehet elébe menni a hasonló eseteknek, ha megtalálják ezeket az elhagyott, iskolából vagy családból kimaradó, csellengő, összeverődő gyerekcsoportokat, és próbálnak segíteni nekik. "Országosan pár száz olyan gyerekről van szó, akik a bajkeverők, ilyesmibe belekeveredhetnek, rendszerint jól ismerik mindegyiküket a helyi rendőrkapitányságon. Őket kell megtalálni, segíteni nekik" - jelentette ki.

Kell, és kész
Németh Zsolt szerint felesleges a szigorú büntetésektől remélni a gyerekbűnözés visszaszorítását. Nincs általános elrettentő ereje, hiszen a többi gyerekre nem fog hatni, ha bezárunk egy 12 évest, mert érzelmektől vezérelve cselekszenek - magyarázta.

A kriminológus nem ért egyet azzal a nézettel sem, hogy erőszakosabbak lennének manapság a gyerek: a rablások egyharmadát például hosszú ideje gyerekek követik el valamelyik társuk ellen, és a kiváltó ok ugyanúgy a hatalmaskodás, illetve a másik tulajdonának a megszerzése. "Régen az számított súlyos esetnek, hogy elvette a másiktól az 5 forintot, most pedig az, hogy valakit a mobiljáért vagy mp3 lejátszójáért támadnak meg" - tette hozzá.
Alpár Zsuzsa szerint gyermek-pszicho terapeuta is felesleges a gyerekeket büntetőjogi szankciókkal fenyegetni, hiszen indulatvezérelten lépnek fel, csak az irányítja őket, hogy valami "nekem kell". Az mp3 lejátszóért késelő fiú esetére hivatkozva hozzátette: egy ilyen elveszett, tengődő gyerek egyszerűen abból indul ki, hogy az van, amit megszerez, amit a két kezével megfog.

Erőszakosan lehet érvényesülni
A kriminálstatisztikai adatoktól részben eltérő kép rajzolódik ki azonban egy friss kutatásból, amellyel arra keresték a választ, mennyire maradnak rejtve a gyermekkorúak bűncselekményei. A kisebb súlyú cselekményeknél nagy a látencia, sok esetre nem is derül fény - mondta Kerezsi Klára, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatóhelyettese. A több mint 2000 iskolás önbevallásán alapuló felmérés szerint - bár nem derül ki és nem bűnhődik meg érte - sok 12-17 közötti iskolás követ el szabálysértést, például valamilyen vandál cselekményt, rongálást.
A kutatás eredményében elsősorban az lepte meg Kerezsit, hogy a megkérdezett gyerekek körében milyen nagy mértékben elfogadott az erőszakos érdekérvényesítés. A többség egyetértett például azzal az állítással, hogy az erőszak "a férfiként érvényesülés természetes eszköze", illetve sok gyerek úgy találta, hogy "az erőszakos viselkedés miatt felnéznek az emberre".
Nem megtorolni, nevelni

A fiatalkorúakra vonatkozó szabályoknál alapelv, hogy elsősorban nem a megtorlás vagy a általános elrettentés a cél, hanem az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjék és a társadalom hasznos tagjává váljék, ezért a nevelésnek szánják a fő szerepet. Ezt több nemzetközi egyezmény is rögzíti, így a Gyermekek jogairól szóló 1989. évi ENSZ egyezmény, vagy az ENSZ-nek a fiatalkorúak igazságszolgáltatási rendszerére vonatkozó minimum szabályai, az 1985-ös un. "Pekingi szabályok".


Abcúg.hu megjegyzés: az ilyen túlzottan liberális hozzáállás nem vezet semmire, elöttünk a röhejessé fajuló Blaha Lujza téri késelő esete. Amit, magunk között szólva, kezdünk már unni egy kicsit. Pedig úgy néz ki, csámcsoghatunk rajta még jó ideig, ha az ügyét a fenti elvek alapján szeretnék rendezni.

Forrás: origo.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszaszorítását, bűnelkövetéseire, cselekményeknél, bűncselekményei, időveszteséggel, kilátástalanság, bűncselekményt, megakadályozni, büntethetőségi, csámcsoghatunk, ifjúságvédelmi, erőszakosabbak, magyarországon, gyerekbűnözést, nyilvánosságot, médiafigyelmet, gyermekvédelmi, szabálysértést, fiatalkorúakra, hatalmaskodás, büntetésektől, vonatkoznának, bizottságának, lejátszójáért, kollégiumának, büntethetőség, gyerekbűnözés, leszállítanák, gyermekkorúak, kriminológiai, gyerekbűnözők, körvonalazódó, mindegyiküket, elszegényedés, fiatalkorúak, büntethetőek, hivatalos adatok, megkérdezett szakértők, gyerekek körében, problémát kezelni, helyzetet súlyosbítja, jelenlegi büntetőjogi, korhatár beleillik, európai átlagba, legtöbb országban, büntethetőség határa, büntethetőségi határ, büntethetőségi korhatár, igazságügyi minisztérium, másik tagja, egyik körvonalazódó, büntethetőség határát, Gergely Zsófia, Blaha Lujza, Frech Ágnes, Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának, Gönczöl Katalin, Németh Zsolt, Alpár Zsuzsa, Kerezsi Klára, Országos Kriminológiai Intézet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam Krisztinától  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Életművészet  Idézetek a barátságról  Palóc Grand Canyon  Gárdonyi Géza - Április végén  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Életművészet  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Pillangó  Alvó cica  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Krisztinától  Az idő elsodorja létezésünk  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Jó éjszakát  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Minden szülő a lényével nevel.  Emlék  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gaál Viktor gondolata  Mosolyogtál már ma?  A lelki élet nem arról szól, ....  Gárdonyi Géza - Április végén  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Volt egy...  Életművészet  Az elfogadásnak...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Egyszerűen  Ünnepelj csak  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szent György nap  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyszerűen  Búzaszentelés  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Életművészet  Jó éjt  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  A végzet az  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld. 
Bejegyzés Címkék
hivatalos adatok, megkérdezett szakértők, gyerekek körében, problémát kezelni, helyzetet súlyosbítja, jelenlegi büntetőjogi, korhatár beleillik, európai átlagba, legtöbb országban, büntethetőség határa, büntethetőségi határ, büntethetőségi korhatár, igazságügyi minisztérium, másik tagja, egyik körvonalazódó, büntethetőség határát, úgynevezett belátási, gyerek mennyire, gyerekek biológiai, felnőttekre vonatkozó, jelenlegi rendszer, ilyen esetekkel, fiatalkorúak bűnelkövetéseire, hasonló esetek, összes gyerek, büntető kollégium, fiatalok bűnözését, gyermekvédelmi szakemberek, kilátástalanság vezet, rossz családi, gyereken különféle, családi környezetből, fővárosban működő, gyerekek elleni, osztály korábbi, hasonló eseteknek, szigorú büntetésektől, gyerekbűnözés visszaszorítását, többi gyerekre, rablások egyharmadát, másik tulajdonának, számított súlyos, mobiljáért vagy, gyerekeket büntetőjogi, irányítja őket, ilyen elveszett, friss kutatásból, gyermekkorúak bűncselekményei, kisebb súlyú, több mint, kutatás eredményében, megkérdezett gyerekek, erőszakos érdekérvényesítés, többség egyetértett, férfiként érvényesülés, erőszakos viselkedés, fiatalkorúakra vonatkozó, megtorlás vagy, általános elrettentés, fiatalkorú helyes, társadalom hasznos, nevelésnek szánják, ilyen túlzottan, röhejessé fajuló, fenti elvek, visszaszorítását, bűnelkövetéseire, cselekményeknél, bűncselekményei, időveszteséggel, kilátástalanság, bűncselekményt, megakadályozni, büntethetőségi, csámcsoghatunk, ifjúságvédelmi, erőszakosabbak, magyarországon, gyerekbűnözést, nyilvánosságot, médiafigyelmet, gyermekvédelmi, szabálysértést, fiatalkorúakra, hatalmaskodás, büntetésektől, vonatkoznának, bizottságának, lejátszójáért, kollégiumának, büntethetőség, gyerekbűnözés, leszállítanák, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.